Hoi Rally liefhebbers,

Er is een einde gekomen aan het gepuzzel, het stellen van vragen, waarop maar geen antwoorden los kwamen. Kortom er valt een grote kopzorg weg voor ons, Mark, Michel en Piet. De laatste weken hebben wij samen veel overleg gehad over het wel en wee als wij als NLérs naar Ieper zouden afreizen. Het werd steeds nijpender, zeker voor mensen met een baan om bij terugkomst in Nederland de regels na een verblijf in het buitenland na te leven.

Wij hebben al eerder onze bezorgdheid in Ieper ( lees organisatie) kenbaar gemaakt. De tijd die wij er in gestoken hebben is het zeker waard geweest. Wij hopen in 2012 weer een beroep op jullie te mogen doen om op een gezonde manier samen rally te beleven. Voor nu, 2020, is het helemaal stuk (klote). De organisatie is jullie dankbaar om je bereidwilligheid getoond te hebben en ook zij zien jullie graag in 2021.  Lees hieronder het officiële persbericht van Ieper.

Vriendelijke en dankbare groeten,

Achtmaalse Rally Club

Piet Oostvogels, Mark Kastelijn en Michel Mast

logo

Met pijn in het hart moet Club Superstage noodgedwongen de Renties Ypres Rally Belgium, de voorlaatste manche van het FIA World Rally Championship 2020, annuleren. Van 20 tot 22 november zou voor de eerste keer in de geschiedenis een manche van het FIA Wereldkampioenschap Rally in België verreden worden, maar de huidige Covid-19 cijfers hebben er anders over beslist.

Terwijl de vrijwilligers van Club Superstage de voorbije maanden keihard werkten aan de voorbereiding van de Renties Ypres Rally Belgium, laaide het coronavirus weer op en gingen de besmettingscijfers pijlsnel de hoogte in. In die mate dat het Overlegcomité strenge maatregelen oplegde om de verspreiding van het virus in te dijken, maar ondertussen werd de druk op de ziekenhuizen en de zorgsector bijzonder groot en werd aan iedereen met aandrang gevraagd om het sociale leven stop te zetten.

“We hebben de Renties Ypres Rally Belgium altijd ten volle gesteund, maar deze keer kunnen we de wedstrijd niet door laten gaan,” vertelt Emmily Talpe, burgemeester van de Stad Ieper.

“In nauw overleg met de organisator, de bestuurlijke overheden en het kabinet van de Minister van Binnenlandse Zaken en op basis van de evolutie van de pandemie in onze streek werd beslist dat het onverantwoord is in de huidige omstandigheden de WK rally van Ieper te laten doorgaan. Er zal een gouverneursbesluit worden opgemaakt welke in lijn ligt met de nieuwe evolutie in de maatregelen van vandaag 30 oktober en in lijn liggen met de aanpassingen aan het ministerieel besluit houdende de dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken van 28 oktober 2020, door de nationale veiligheidsraad vandaag,” verklaart Gouverneur van West-Vlaanderen Carl Decaluwé.

Gezondheid prioritair

Club Superstage bleef tot de laatste dag geloven in het welslagen van de eerste Belgische manche van het Wereldkampioenschap Rally.

“We hebben met de Rally van de Monteberg en de Aarova Rally de voorbije weken twee wedstrijden op een Covid-proof wijze georganiseerd, maar tegen de huidige opstoot van het virus zijn we niet opgewassen. Op dit moment komt de gezondheid van de bevolking, van het personeel in de zorgsector, van onze medewerkers, van de deelnemers en van alle rallyfans op de eerste plaats,” vervolgt Jan Huyghe van Club Superstage. “We hebben in nauw overleg met de lokale overheden de gezondheidscrisis opgevolgd. Helaas bleven de cijfers dramatisch stijgen. De Ypres Rally is al jaren toonaangevend inzake veiligheid in Europa. Deze keer komt de gezondheid daar ook bij. We hebben dan ook alle begrip voor de huidige beslissing.”

Toekomst in het WRC

“Dit is natuurlijk een enorme teleurstelling voor al onze medewerkers die op korte termijn bewezen een WRC-manche te kunnen organiseren,” reageert Alain Penasse, voorzitter van Club Superstage. “Hopelijk zijn onze inspanningen en investeringen niet tevergeefs geweest. We hebben aan de FIA en de WRC Promotor bewezen dat we snel kunnen schakelen en dat we de Renties Ypres Rally op WRC-niveau kunnen organiseren. Deze annulering was onvermijdelijk, maar we geven onze WRC-ambitie niet op. Deze annulering is hopelijk slechts uitstel.”

De haalbaarheid van het WK in Ieper werd bewezen door een top deelnemerslijst van 140 teams. De populariteit van de rallysport in België was nog nooit zo hoog. De interesse naar tickets kwam vanuit de ganse wereld en de regio Ieper stond ook op dit vlak op de wereldkaart.

Club Superstage wenst ook zijn partners nadrukkelijk te bedanken voor het vertrouwen en het geloof in het WRC-project. De organisatie hoopt met hun solidariteit door deze crisis te komen om volgend jaar een prachtige Renties Ypres Rally Belgium 2021 te organiseren, indien mogelijk op het allerhoogste niveau.

Annulering Ypres Rally 2020
Deel deze post:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *