De rallysport wordt steeds populairder in Nederland. De belangstelling van de media groeit en er komen meer en meer toeschouwers kijken bij rally’s en rallysprints. Jij kunt meehelpen de rallysport op een veilige manier mogelijk te maken. De officialclubs in Nederland zijn altijd op zoek naar nieuwe officials; mensen die het leuk vinden om de rallysport van dichtbij mee te maken en er niet voor terugschrikken daarbij een verantwoordelijke taak op zich te nemen.

Waarom officials?

Officials zijn erg belangrijk tijdens een rally. Als bemanning draag je zorg voor de veiligheid. In je felgekleurde vest ben je het eerste aanspreekpunt voor omstanders. Sommige officials verzorgen het juiste verloop van een klassementsproef bij de tijdcontrole, de start en de finish of zijn verantwoordelijk voor de tijdwaarneming. Soms moet je helpen als er een ongeluk gebeurt. Als rally-official ben je dus nauw betrokken bij de rallysport. Sterker nog; zonder rally-officials geen rally!

Wil je deel uitmaken van de actie?

Leden van de Achtmaalse rally club krijgen regelmatig een uitnodiging om mee te gaan naar een evenement. Je kunt altijd een keer meegaan om te komen kijken. Of wordt gelijk lid van onze club. Download hier ons inschrijfformulier.BewarenBewaren

BewarenBewarenOfficials zijn essentieel bij een rally om verschillende redenen:

  1. Veiligheid: Officials hebben als eerste verantwoordelijkheid om de veiligheid van zowel de deelnemers als het publiek te waarborgen. Ze zorgen ervoor dat de regels en voorschriften met betrekking tot veiligheid worden nageleefd. Ze houden toezicht op de juiste gebruik van veiligheidsuitrusting, zoals helmen, veiligheidsgordels en brandblussers. Bovendien zorgen ze ervoor dat het parcours en de omgeving vrij zijn van gevaarlijke obstakels.
  2. Routebeheer: Officials zijn verantwoordelijk voor het beheer van de KP (klassementsproef) en zorgen ervoor dat de proef op de juiste manier is gemarkeerd. Ze zetten markeringen, lintjes en borden op strategische punten, zodat de deelnemers weten waar ze moeten rijden en welke obstakels ze kunnen verwachten. Ze controleren ook of er geen ongeoorloofde wijzigingen aan het parcours worden aangebracht.
  3. Timing en scoring: Officials zijn verantwoordelijk voor het meten van de tijden van de deelnemers en het bijhouden van de scores. Ze registreren de start- en finishtijden van elke deelnemer. Dit zorgt voor een nauwkeurige en eerlijke beoordeling van de prestaties van de deelnemers.
  4. Communicatie: Officials fungeren als belangrijke schakels in de communicatie tussen deelnemers, organisatoren en andere betrokken partijen. Ze kunnen informatie verstrekken aan deelnemers over parcourswijzigingen, veiligheidsinstructies en eventuele problemen. Ze staan ook klaar om te reageren op noodgevallen en om snel te kunnen communiceren in geval van ongelukken of andere incidenten.

Over het algemeen spelen officials een cruciale rol bij het waarborgen van een veilige en eerlijke rally-ervaring voor alle betrokkenen. Hun aanwezigheid en expertise zijn van groot belang voor het soepele verloop van het evenement.